Skaļās lasīšanas sacensības

Trešdien, 10. maijā Cēsu Centālajā bibliotēkā norisinājās ikgadējās “Skaļās lasīšanas sacensības” – lasīšanas veicināšanas pasākums piekto klašu skolēniem reģionālais pusfināls. Tajā sacentās 20 skolēni no Cēsīm un apkārtnes skolām, kam padodas lasīt grāmatas izteiksmīgi un ieinteresēt klausītājus. Mūsu skolu sacensībās pārstāvēja Ramona Krupenko, kas lasīja fragmentu no Dž. Patersona grāmatas “Pamatskola – manas dzīves briesmīgākie gadi”un Monta Ozoliņa, kas lasīja fragmentu no D. Kinga Smita grāmatas “Pilsētas pele”.
Pirms došanās uz Cēsu Centrālo bibliotēku, 5. klasē skolotāju Iritas Dvinskas un Sandras Sietiņas vadībā, spraigā cīņā tika izvirzītas finālistes, kas pārstāvēja mūsu skolu. 1. kārtā savas grāmatas fragmentu lasīja visi skolēni, tad fināla balsojumā uzvarēja Ramona un Monta.
Pasākums Cēsu Centrālajā bibliotēkā sākās ar Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītājas Lāsmas Vasmanes – Mašinas dziedāto dziesmu par tārpiņu, kam garšo grāmatas, kā arī uzmundrinošu elpošanas vingrinājumu no žūrijas pārstāves Ivetas Rozentāles, lai mazinātu satraukumu. Kā allaž, grāmatu lasītājus vērtēja 3 žūrijas pārstāvji. Šoreiz tie bija Sarmīte Balabāne – Cēsu pilsētas vidusskolas bibliotekāre, Inga Kravale – “Latvijas Neredzīgo biedrība” pārstāve, Iveta Rozentāle – laikraksta “Druva” žurnāliste un Cēsu teātra aktrise, brīvajā laikā palīdz mazajiem slimniekiem kā dakteris klauns. Sekoja skolēnu grāmatu fragmentu lasījumi. Pēc katras uzstāšanās, žūrija pateica kādu iedvesmojošu komentāru, ieteikumu. Noslēgumā žūrija ļoti ilgi apspriedās, lai izlemtu, kurš tad būs tas skolēns, kurš pārstāvēs Cēsu Centrālo bibliotēku “Skaļās lasīšanas sacensības” finālā Rīgā septembrī. Tikmēr dalībniekiem, skolotājiem, bibliotekāriem un atbalstītājiem bija iespēja noklausīties Lāsmas Vasmanes – Mašinas priekšnesumu “Pieci kaķi”, kas tapis par godu autora Alberta Kronenberga 135 gadu jubilejai 2022. gada oktobrī, kā arī iepazīties ar bibliotēkas vismazāko grāmatu kolekciju.
Kad atgriezās žūrijas pārstāves, katrs dalībnieks saņēma diplomu un mazu dāvaniņu par piedalīšanos “Skaļās lasīšanas sacensībās”. Un visbeidzot notika fotografēšanās ar uzvarētāju, lai gan kā uzvarētāji jutās visi dalībnieki, jo noslēgumā priecēja salūts.